Повдигнаха обвинение в убийство срещу мениджъра на компания за наем на лимузини в Кобълскил, САЩ, след жестоката катастрофа с 20 загинали. Притежаваният от фирмата автомобил причини най-кървавият пътен инцидент в щата Ню Йорк за последното десетилетие.

28-годишният Науман Хусейн бе обвинен в убийство по непредпазливост. Той пледира невинен и бе пуснат от съда под гаранция от 150 000 долара, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдебното заседание се състоя на няколко километра от мястото на катастрофата в окръг Скохари, където бе организирано бдение със свещи в памет на жертвите.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви в понеделник, че причинилата катастрофата лимузина е била на технически преглед миналия месец, но не е била призната за технически годна, а шофьорът й не е имал необходимото за управлението на такъв автомобил свидетелство.

Властите са наредили миналия месец колата да бъде спряна от движение и тя не е трябвало да бъде на пътя, заяви ръководителят на нюйоркската полиция Джордж Бийч.

"Цялата отговорност за това, че моторното превозно средство е било на пътя в събота е на Науман Хусейн", посочи той.

Водачът на лимузината с още 17 души в нея, пътувала към тържество по случай рожден ден, не спрял на знак "Стоп" на кръстовище на магистрала и се врязал с нея в паркирана кола и двама пешеходци. При сблъсъка загинаха те, както и всички в огромния автомобил.