Украинският милиардер Ринат Ахметов е подал иск в Европейския съд по правата на човека срещу Русия. Ахметов е собственик на завода "Азовстал" в Мариупол и на други промишлени предприятия в Украйна. Той търси обезщетение за грубо нарушаване на правата му на собственост по време на руската инвазия в Украйна, се казва в изявление на неговата група SCM.

"Въпреки че точният размер на обезщетението все още не може да бъде определен поради продължаващата война, се предполага, че Русия трябва да плати на г-н Ахметов милиарди долари за нарушаването на човешките му права", се казва в изявлението.

Бизнесменът също така поиска от съда да предприеме спешни временни мерки, за да предотврати "по-нататъшното блокиране, разграбване, пренасочване на потоци и унищожаване от страна на Русия на зърно и стомана, произведени от предприятията на SCM ".

През май най-богатият човек в Украйна заяви, че планира да съди Русия за загуби от 17 до 20 милиарда долара, причинени от бомбардировките на стоманодобивните заводи, които той притежава в опустошения Мариупол.

На 8 юни Съветът на Федерацията на Русия прие на пленарно заседание пакет закони за неизпълнение в страната на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

По този начин решенията на ЕСПЧ, приети след 15 март 2022 г. (от момента, в който Руската федерация подаде заявление за оттегляне от Съвета на Европа), няма да бъдат изпълнявани, а изплащането на обезщетенията съгласно решенията на ЕСПЧ ще бъде направена само в рубли и само по сметки в руски банки. В същото време Генералната прокуратура на Руската федерация до 1 януари 2023 г. ще може да изплаща парично обезщетение на жалбоподателя в съответствие с решенията на ЕСПЧ.

Освен това решенията на ЕСПЧ вече няма да бъдат основа за преразглеждане на решения, взети от руски съдилища.