Обилен снеговалеж предизвика значителни нарушения на транспорта в Германия, включително 37-километрово задръстване, при което стотици коли и камиони бяха блокирани часове наред при минусови температури, предаде Асошиейтед прес.

Полицията в град Билефелд каза днес, че стотици автомобили са били блокирани цяла нощ при задръстването на магистрала А2 в западната част на Германия. Спасителни екипи са минавали от автомобил на автомобил и са раздавали одеяла и топли напитки.

"Общата ситуация е сериозна. Ще мине много време", докато бъде сложен край на задръстването, заяви говорител на билефелдската полиция.

Задръствания заради снега и заледените пътища имаше също в източната провинция Бранденбург и централната провинция Хесен. В няколко региона беше частично спряно движението на влаковете, а снегорини работеха денонощно за разчистване на снега и леда от релсите.

Транспортният министър Андреас Шойер призова германците да останат по домовете си и да избягват пътувания.

Националната метеорологична служба заяви, че днес се очаква още сняг в Северна Германия.

Шофьори на автомобили бяха блокирани през нощта и на магистрала А4 в Централна Германия, отбелязва Франс прес.

Ситуацията е изключително тежка и в голяма част от Великобритания, от Южна Англия до северните предели на Шотландия, а също така и в някои райони на Северна Ирландия.

Снежни неволи в Германия

Снимка: AP/БТА

В тези региони бе обявен жълт код заради обилния снеговалеж, който според британската метеорологична служба може да възпрепятства железопътния транспорт. Метеорологичната служба предупреди също така за опасности от падания във връзка с образувалите се поледици.

Ледени висулки на фонтана на площад Трафалгар, когато температурите паднаха под нулата в Лондон, вторник

Снимка: AP/БТА

В Лондон снегът, който вали днес цяла сутрин, покри градските паркове.

Елин в парк в югозападен Лондон

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

Междувременно прахът от Сахара, който засипа части от Южна и Централна Европа, увеличи рязко замърсяването на въздуха в района, съобщи Асошиейтед прес.

Европейската спътникова програма "Коперник" измери, че нивото на частици под 10 микрометра - т.нар. PM10, е нараснало рязко в градове като Барселона, Лион и Марсилия в неделя.

Облакът фин прах, тръгнал от Алжир, оцвети небето в червени нюанси и се смеси с падащия сняг в Алпите и Пиренеите, от което склоновете им станаха оранжеви.

Макар и частиците PM10 да могат да влязат в белите дробове и да предизвикат затруднения в дишането, астматични пристъпи и други здравословни проблеми, концентрацията на праха от Сахара не е достигнала вредни нива.

У нас седмицата започва с температури, на места близки до 20 градуса, но ще завърши с рязко застудяване и минимални стойности около и по-ниски от минус 10 градуса, т.е разликата между най-високите температури в началото на седмицата и най-ниските в края и ще бъде около и дори над 30 градуса.