Част от американския щат Ню Йорк бе затрупана от преспи, след като буря в продължение на дни изсипваше потенциално рекордно количество сняг върху градовете и селищата на изток от езерата Ери и Онтарио, предаде АП.

Вижте снимки>>>

Много предприятия в най-засегнатите райони останаха затворени, но магистралите бяха отворени отново и забраните за пътуване в много райони бяха отменени, въпреки че се очакваше до понеделник сутринта в някои части на щата, които бяха пощадени от по-ранните бури, да се натрупат около 60 см сняг.

Снимка: Getty Images

"Това беше историческа буря. Без съмнение това е буря, която ще бъде записана в книгите за рекорди", заяви губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул на брифинг в неделя.

Снегът започна да вали в четвъртък в градовете на юг от Бъфало. До събота Националната метеорологична служба регистрира 196 см в Орчард Парк и 72 инча в Натурал Бридж, село близо до Уотъртаун в източния край на езерото Онтарио.

Снимка: Getty Images

В миналото подобни многодневни бури са донасяли на Ню Йорк по-големи количества сняг от тези, но жестокостта на бурята в петък изглежда застрашава рекорда на щата за най-много сняг за 24 часа - 127 см, паднали в Камдън, Ню Йорк, на 1 февруари 1966 г.

Метеорологът от Националната метеорологична служба Джейсън Алумбо заяви, че е твърде рано да се каже дали някой от тазгодишните снеговалежи е надминал този рекорд.

Хочул поиска обявяване на федерално бедствие за засегнатите райони. Тя каза, че екипи проверяват жителите на паркове за мобилни домове в районите, в които се е натрупал сняг, който може да доведе до евентуално срутване на покриви.

Този месец бурята при всички случаи е най-тежката в щата от ноември 2014 г. насам, когато някои общини южно от Бъфало бяха натрупани около 2 метра сняг в продължение на три дни, което срути покриви и завари шофьори в капан на участък от местна магистрала.