Сняг и лошо време обхванаха Балканите. От североизточната част на Европа на Балканите вчера нахлу студена вълна, която ще определя времето през следващите пет дни, като ветровете и снеговалежите обхванаха дори гръцките курорти, пише македонското електронно издание "Курир", цитирано от "Фокус".

За по-голямата част от днешния ден се очаква вятър със скорост над 30 метра в секунда, както и силен снеговалеж в много райони на България.

Снежна София

Снимка: БТА

Жена и дете се качват по стълби на мост над река Перловец в София

Снимка: БТА

Езерото с патиците в Борисовата градина

Снимка: БТА

БГНЕС

Гърция буквално е "замразена" от снегове, а проблеми от навявания и заледени участъци има в цялата страна, предаде CNN (Гърция). Цяла вечер гръцката полиция издава актуални бюлетини за задръствания и затворени пътища. Според изданието особено критична е обстановката в областите Фтиотида и Беотия.

Гражданската защита призовава водачите да избягват пътувания, ако е възможно. По данни на Националния център по метеорология късно следобед се е засилил снегът в Атика, в централна Македония, Тесалия, на Спорадския архипелаг, в Източна Македония, а през нощта снеговалежите ще обхванат Тракия и островите в североизточната част на Егейско море.

Повече от метър е дълбочината на снега в планините над Трикала, предаде гръцкото електронно издание Gazzetta.gr. Изданието се позовава на агенция АNА-МРА, която цитира зам.-кметът на Трикала Христос Михалакис, според когото снегът е достигнал 1,2 м. Движението на камиони в цялата област Тесалия е забранено. Затворен е пътят Трикала-Янина, Трикала-Арта, както и областта около манастирите Метеора. Забрана има и по магистралата, която свързва Солун-Халкидики в участъка Солун-Мудания, като забраната за камиони е продължена до 15.30 часа в събота. Съобщава се за електрически прекъсвания в района на Волос. Регистрирани са изключително ниски температури, като в Янина е стигнало до минус 10,7 градуса, в Костур - минус 8,4 градуса, Мецово - минус 9,1 градуса, Агия Кириаки - минус 8,7 градуса, Агиос Павлос - минус 8,3 градуса

Снежна обстановка в Северозападна Гърция

Снимка:АР/БТА

Снимка:АР/БТА

Снежна обстановка в Северозападна Гърция

Снимка:АР/БТА

За утре (събота) се очакват полярни температури в централната и северна част на страната. Предупреждава се за силна поледица в северните части.

В по-голямата част от Хърватия температурите бяха измерени през нощта, а в Риека тази сутрин беше измерена температура от минус 1.2 градуса по Целзий. В града и околностите снегът падна през нощта, което за известно време успя да задържи някои повърхности.

Температурата в Хърватия ще бъде малко по-ниска днес, но с по-слаб вятър. Силен вятър се очаква отново в края на седмицата. Хърватските метеоролози обявяват, че уикендът ще бъде по-студен, а в началото на следващата седмица вероятността от ниски температури отново се увеличава. По отношение на снега, засега се предвиждат слаби валежи.

В Босна днес се очаква облачно време със слаб снеговалеж, което постепенно ще спре в края на деня. Според метеоролозите очакваната дебелина на новата снежна покривка е от 2 до 10, а в планинските райони до 15 см.

Снежна картина от Сараево

Снимка:АР/БТА

В Сараево се очаква облачно време със сняг и максимална температура от минус две градуса по Целзий. В течение на деня, валежите ще отслабнат и постепенно ще спрат.

Снимка:АР/БТА

Прогнозата за Сърбия за днес е за студено време със слаби снеговалежи, главно в северната, западната и югозападната част на страната с леко увеличение на  дебелината на снежната покривка. Нова снежна вълна ще нахлуе в Сърбия от север утре следобед.

Снежна картина от Белград

Снимка:АР/БТА

Снежна картина от Белград

Снимки: АР/БТА

В Черна гора днес се очаква променливо облачно време със слънчеви периоди и ниски температури в южните и централните райони. В северната част на страната ще бъде предимно облачно и много студено, със слаб сняг. Предвижда се вятърът да е умерен до силен, а някъде много силен и да духа от северна и североизточна посока.

Студената зимна вълна от Балканите обхвана и Тракийския регион на Турция, обстановката там се усложни. От снощи вали сняг в областите Текирдаг, Чорлу и Мармара Ереглиси. Учениците са пуснати във ваканция, съобщиха от местната управа, предаде БТА.

В областта Къркларели 46 села са откъснати от областния център. Формира се дебела снежна покривка в селищата Демиркьой и Кофчаз, откъдето минава пътят към ГКПП Дерекьой/Малко Търново.

В района на Дерекьой снежната покривка е около 15 см. В редица селища бе обявена ваканция за учениците и административен отпуск за инвалидите в административните служби и медицинските заведения.

ГКПП Капъкуле, Хамзабейли и Дерекьой са отворени за преминаване на автомобили и автобуси. Екипи на пътната служба разчистват пътищата от снега, посипват ги със сол и луга. Температурите са около минус 3-4 градуса, в по-високите места малко по-ниски, през нощта се очаква още да спаднат. Очаква се студеното време да продължи и през уикенда, както и валежите от сняг.