Първият гей парад в Сараево, планиран тази неделя, ще бъде под засилена полицейска охрана, след като някои консервативни мюсюлмански групи се опитаха да предотвратят събитието, предаде Ройтерс.

Въпреки че противниците на гей парада в босненската столица призоваха за мирни протести, властите се опасяват от агресивност и насилие в страната, където често могат да се чуят публични хомофобски изявления.

В парада ще участва американският посланик, който е гей, заедно със своя партньор.

Над 1000 полицаи ще охраняват събитието, а по покривите на сградите, покрай които ще мине шествието, ще бъдат разположени снайперисти. За безопасността на участниците в парада ще се грижат и допълнително ангажирани 150 охранители, съобщиха организаторите.

Макар че хомосексуалността в Босна и Херцеговина не е незаконна, гей фестивалите, организирани в Сараево през 2008 и 2014 г., бяха атакувани от радикални ислямисти и хулигани и оттогава ЛГБТИ общността се въздържа от публични прояви. В страната няма гей барове или места, където членовете на общността могат да се събират.

Организаторите на гей парада заявиха, че тяхната цел е да протестират срещу хомофобията и дискриминацията, разпалвани често от религиозните лидери и десните политически партии.

Босна и Херцеговина е последната страна на Балканите, в която досега не е организиран гей парад. Утрешното събитие ще бъде тест за толерантността в страната, която се стреми към членство в Европейския съюз.

Днес пък в Сараево бе организирано шествие в защита на традиционното семейство, предаде Танюг.

Привърженици на традиционните ценности се събраха в центъра на босненската столица, но техният брой не надхвърляше 100 души. Според портала Аваз на площада е имало повече журналисти, отколкото демонстранти.

Участниците в шествието носеха плакати от рода на "Семейството е компасът, който ни води" и "Зачитайте волята на мнозинството".

"Не пречим на никого да живее както е избрал, защото всички ще отговаряме за своя избор. Никога обаче няма да позволим да ни се налагат начин на живот и обичаи, чужди на нашия народ и нашата страна. Червената линия не бива да се прекрачва", заявиха организаторите на шествието.

Босна и Херцеговина е последната страна на Балканите, в която досега не е организиран гей парад. В страната често могат да се чуят публични хомофобски изявления, а хомофобията и дискриминацията често се разпалват от религиозните лидери и десните политически партии.

Във всички джамии в Босна и Херцеговина след петъчната молитва бе прочетено послание, осъждащо гей парада в неделя, съобщи Радио Свободна Европа. Съветът на мюфтиите припомни своя декларация от 2015 г., че ислямът е за опазване на ценностите на брака, потомството и семейството като основни клетки на обществото, и че хомосексуалността е "грях и разврат" и затова е забранена от исляма.