Броят на загиналите при скъсването на язовирната стена в хвостохранилище в Югоизточна Бразилия миналата седмица се  увеличи до 115 души, а все още 248 души се водят безследно изчезнали, съобщи подполковник Флавиу Годиню от Гражданска защита на щата Минаш Жерайс.

Няколкостотин пожарникари и военни продължават с издирвателната операция.

Седмица след скъсването на стена на хвостохранилище в Бразилия се появиха шокиращи кадри от момента на трагедията. Стената на язовира, съдържащ вода от отпадъците на металургичната промишленост, се скъса на 25 януари. Жителите на близките къщи бяха евакуирани, няколко сгради бяха унищожени от потоците кал.

Снимка: AP/БТА

Бразилската минна компания "Вале", която притежава язовира, обяви намерението си да се откаже от използването на 10 аналогични съоръжения от съображения за сигурност, предаде Дарик радио.

По предварителни данни големият брой смъртни случаи в резултат на аварийната ситуация отчасти се обяснява с факта, че алармените сирени не са работили при скъсването на язовирната стена. Президентът на "Вале" Фабиу Шварцман заяви потоците от течна кал са се разпространили толкова бързо, че за няколко минути са повредили тези устройства.

Токсичната кал се разля на площ, еквивалентна на 100 футболни игрища.

Снимка: AP/БТА

Бразилската Национална агенция за минодобива нареди на компанията собственик на минат да спре дейността си и е й бъде наложена глоба от 250 млн. реала (66 млн. долара) заради екологичните щети, причинени от инцидента. По-рано властите замразиха като превантивна мярка 1 млрд. реала (265 млн. долара) по сметките й.

Снимка: AP/БТА