Над десет селища и градове в Италия въведоха днес ограничения за движението на автомобили като част от усилията за намаляване на вредните емисии след увеличение на замърсяването на въздуха, предаде Ройтерс.

Продължителен период на слънчево време с малко дъждове и ветрове доведе до покачване на замърсяването на въздуха в цялата страна. Това принуди над 60 общини да отправят предупреждение за опасност от смог.

Властите в североизточния град Торино, където е централата на италианския автомобилостроител Фиат (Fiat), забрани движението на коли, произведени преди 2013 година. Подобни забрани издадоха най-малко 11 други общини в околната област Пиемонте.

Селища и градове в съседната област Ломбардия, включително Милано, също обявиха днес ограничения за движението на автомобили, но по-късно временно ги отмениха, тъй като обявената стачка в обществения транспорт щеше да остави без превоз местните жители.

Милано е заобиколен от планини, така че при условия като днешните, когато няма вятър, въздухът се задържа в средата на долината, изтъкна инж. Ренато Грампа. По думите му, отоплителните системи и емисиите от колите предизвикват този облак от смог.

На юг във Флоренция и седем съседни градове е забранено движението на силно замърсяващите автомобили през следващите пет дни