Смъртта на ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко е провокация, водеща до повишаване на напрежението в региона. Това заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Смъртта на Захарченко, безусловно, води до повишаване на напрежението в региона, което само по себе си, разбира се, не допринася да се формират условия за изход, най-малкото за перспектива за начало на реализация на Минските договорености", каза говорителят на Кремъл.

Той добави, че убийството "безусловно е провокация". "Все още предстои да се изясни окончателно кой стои зад тази провокация, която има доста негативни последствия като цяло за атмосферата в региона, и очевидно тя не спомага за процеса на уреждане на (конфликта в Украйна)", заяви прессекретарят на руския лидер.

Путин засега не планира контакти с изпълняващия длъжността ръководител на ДНР Дмитрий Трапезников поради липса на време в графика си за днес, съобщи Песков.

Прессекретарят припомни, че вчера Путин е изразил съболезнования за смъртта на Захарченко и е "дал своята оценка за случилото се".

В съболезнователна телеграма, разпространена вчера от пресслужбата на Кремъл, руският президент изрази убеденост, че организаторите на убийството ще понесат заслуженото наказание. "Александър Владимирович беше истински народен лидер, смел и решителен човек, донбаски патриот. В трудно за своя роден край време той се изправи в негова защита, пое огромна лична отговорност и поведе след себе си хората", се казва в телеграмата на президента.

Руският президентски съветник Юрий Ушаков отговори с отказ на запитването на журналисти да коментира как смъртта на Захарченко ще повлияе на изпълнението на Минските споразумения, допълва ТАСС.