Изследване на китове и делфини, намерени мъртви по бреговете на Гърция за период от 20 години, показа тревожно високи равнища на пластмасови отпадъци - предимно найлонови торбички, в стомасите на животните, които могат да ги обрекат на бавна и мъчителна смърт, информира Асошиейтед прес, цитиана от БТА.

В най-тежкия случай - 5,3-метров кашалот, намерен на брега на егейския остров Миконос, е погълнал 135 пластмасови предмета с общо тегло 3,2 кг. Те са блокирали стомаха му, разширили са го прекомерно, докато самото животно е слабеело и е умряло от глад, разказа в петък един от изследователите.

Кашалотите са застрашен вид, който и без това е в сериозен риск в Средиземно море от сблъсъци с кораби, заплитане в рибарски мрежи и шумово замърсяване от сондажите за петрол и газ, отбелязва АП.

Снимка: AP/БТА

Изследването е публикувано в Морския бюлетин за замърсяването и авторите му казват, че е първото по своя мащаб за Средиземноморието. То показва, че китовете са застрашени и от поглъщане на пластмаси. Научният директор на базирания в Атина Изследователски институт за китовете "Пелагос" Александрос Францис каза, че е установено поглъщане на пластмасови отпадъци при шест от десет кашалота.

"Количеството отпадъци, които открихме, е много високо и трябва да предизвика тревога", заяви той пред Асошиейтед прес.

"Сега това е нещо често срещано, не е случайност животно да погълне пластмаса".

Францис е прочут експерт по китовете и делфините, известен с това, че първи свърза смъртните случаи при китове с употребата на сонари от военни кораби, отбелязва АП.

Агенцията припомня, че през март на бреговете на Сардиния бе намерен бременен кит с 22 кг пластмаса в стомаха си.

Проучването, което не е изследвало микроскопичните пластмасови частици, невидими за невъоръжено око, установява, че девет от 34 кита и делфина, изхвърлени мъртви на бреговете на Гърция в периода 1993-2014 г., са погълнали голямо количество пластмасови отпадъци. При три от тях това е била причината за смъртта.

Францис каза, че найлоновите торбички са голям проблем, защото са широко разпространени.

"Никой от нас не е невинен", каза той.

"Без наше знание и умисъл, някои от пластмасите, погълнати от китовете и делфините, може да са минали през нашите ръце. Ние може дори да сме ги изхвърлили в боклука, но да са били отнесени от вятъра. Тези неща пътуват, не признават граници", добави изследователят.

Средиземно море е едно от най-замърсените в света, като пластмасите са основен проблем, включително по дъното. Световният фонд за дивата природа и Грийнпийс също изразиха силна тревога.

Александрос Францис каза, че решението е да се спре "лудото и безсмислено" производство на пластмаса.

"Не купувайте, не използвайте и оказвайте натиск да спре това производство", призова експертът.