Двама тийнейджъри са открили стрелба в училище в Югоизточна Бразилия, при която са загинали най-малко шестима ученици и двама служители, съобщи БиБиСи (BBC). Стрелбата започнала около 09:30 часа местно време, когато учениците от държавното училище в Сузано, недалеч до Сао Пауло, били в почивка.

Най-малко 10 души са ранени.

Местната управа на Сао Пауло съобщи, че двама тийнейджъри, въоръжени с пистолети и носещи маски и качулки, са влезли в училището и са започнали да стрелят по ученици. След това се самоубиват, гласи изявлението, цитирано от АП.

Десният президент Жаир Болсонаро, встъпил в длъжност през януари, подписа указ, който улеснява притежаването на оръжие, ключово негово обещание в предизборната му кампания.

Самоличността на жертвите и предполагаемите нападатели, за които се казва, че са бивши ученици от училището, все още се изяснява. Мотивът за стрелбата не е известен, заявиха от полицията.

В училището се обучават около 1000 ученици от основно и средно образование, на възраст между 6 и 18 години. То се намира в центъра на Сузано, на около 50 километра от Сао Пауло.

"Това е много тъжна сцена, най-тъжното нещо, което съм виждал през целия си живот. Тийнейджъри, които са били брутално убити", каза губернаторът на Сао Пауло Жоао Дория, след като посети училището.

По време на стрелбата в училището е имало само ученици от средно образование.

"Бях в класната стая по време на почивката. Мислех, че звукът е от бомби. Когато разбрах, че са изстрели, останах на място. Излязох, когато пристигна полицията", каза учителката Сандра Перес.