Това става ясно от документ, който разпространи организацията Уикилийкс, прочута със скандални разкрития, предаде ТАСС, цитиран от БТА. Според Франс прес става дума за писмо на тази тема от посолството на Вашингтон в Рияд - една от близо 70-те хиляди т. нар. саудитски телеграми, публикувани на сайта на Уикилийкс.

Организацията заявява, че тези документи са част от над половин милион телеграми и други книжа на саудитското външно министерство и други ведомства в кралството, които тя смята да публикува в близките седмици. Писмото, подписано от генералния консул на САЩ в Рияд Глен Кайзeр, е било изпратено до Абдула бин Ладен на 9 септември 2011 г. - около 4 месеца след операцията на американските тайни служби, при която е бил убит Осама бин Ладен.

"Получих вашето искане да се издаде удостоверение за смъртта на баща ви Осама бин Ладен", отбелязва дипломатът. По думите на Кайзeр, експерти юристи от Държавния департамент го информирали, че такъв документ не е издаван. Това според него е "обичайната практика за лица, загинали при военни операции".

Вместо исканото удостоверение Абдула бин Ладен получил от дипломата документи на американското правосъдие, потвърждаващи смъртта на баща му, поради която е било спряно издирването на терорист номер едно. "Надявам се тези документи на правителството на САЩ да са от полза за вас и за семейството ви", пише в заключение консулът.

Осама бин Ладен бе основател и лидер на международната ислямистка терористична мрежа Ал Каида, поела отговорността за редица атентати в различни страни, включително за атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ. Според официалната версия на Вашингтон, Бин Ладен е бил убит на 2 май 2011 г. при специална операция на САЩ в Пакистан. Ал Каида потвърди, че е загинал.