Най-малко 13 души са загинали и над 30 са ранени при взрив от кола-бомба в сирийския град Тал Абияд на границата с Турция, съобщи Ройтерс, като се позовава на турски държавни медии и Сирийската обсерватория за човешки права.

Според медицински източници, цитирани от ДПА, жертвите са поне 15, главно деца. Ранените са били откарани в болници в турската община Акчакале в окръг Шанлъурфа.

Взривът е станал на един от градските пазари. Колата е била заредена с големи количества експлозиви и е причинила големи щети на околните магазини и други автомобили.

Анадолската агенция определи нападението като бомбена атака. В Тал Абияд станаха някои от най-тежките сражения от началото на турската военна операция в срещу кюрдските милиции в Североизточна Сирия.

Турция и съюзените с нея сирийски бунтовници превзеха Тал Абияд и други сирийски райони, след като на 9 октомври започнаха офанзива в Североизточна Сирия срещу Сирийските демократични сили (СДС), доминирани от кюрдските Сили за защита на народа (СЗН).

Турското министерство на отбраната обвини за нападението СЗН и забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Засега никоя организация не е поела отговорност за взрива.

ТАСС припомня, че по време на операцията "Извор на мира", която започна на 9 октомври, Турция установи контрол върху граничната зона между градовете Рас ал Айн и Тал Абияд.