Близо 1000 служители на Световната банка се събраха в петък в края на работния ден в централното фоайе на централата на банката във Вашингтон, за да изпратят Кристалина Георгиева, която поема поста на Управляващ директор на МВФ, съобщиха днес от офиса на Световната банка в София.

Българката през последните три години беше Главен изпълнителен директор на Световната банка, а тази година за няколко месеца оглави най-голямата международна финансова институция като временен президент. Новоизбраният президент на Световната банка Дейвид Малпас е бил подготвил изненада за Кристалина Георгиева, която се е обърнала към служителите с емоционално изказване. Изненадата е включвала изпълнение на народни танци, а в последствие самата Кристалина повела хорото, на което са се включили, както работещите в банката българи, така и много други служители.

В изпращането на Кристалина задочно са участвали множество световни лидери, които във видеобръщение са й пожелали успех. Сред тях са бившите президенти на Световната банка Пол Уолфънсън и Робърт Зелик, бившият председател на ООН Бан Ки Мун, бившият председател на ЕК Жозе Мануел Барозо, както и Мелинда Гейтс и Кристин Лагард, пише в съобщението.

"За мен е изключителна чест, че бях избрана за следващия Управляващ директор на Международния валутен фонд. Аз съм първият човек от развиваща се пазарна икономика, който ще ръководи Фонда, и трябва да си призная, че предизвикателствата, с които ние сме се сблъсквали като нация и държава, много ми помогнаха да се подготвя за този пост", заяви във видеобръщение Кристалина Георгиева.

Тя подчертава, че се гордее със силната подкрепа на страната си, също така на тези от нашия регион, както и на останалите развиващи се и развити икономики. "Тази подкрепа се дължи на моя опит през годините, включително на това, което научих във времето на големия икономически преход на нашата страна.

Аз встъпвам в длъжност във време, когато световната икономика е изправена пред много рискове. В краткосрочен план приоритетът ни е да гарантираме, че страните минимизират риска от икономически спад и са готови да се справят, ако той настъпи. В дългосрочен план имаме голяма, благородна цел - да помогнем на страните да изградят по-силни икономики и да подобрят живота на хората си. За да постигнем тази цел е по-важно от всякога да работим всички заедно. В това отношение МВФ има ключова роля", заявява Георгиева.

"Аз искам да благодаря на нашия премиер Бойко Борисов, на правителството, работиха за моята кандидатура. благодаря на всички, които изпратиха пожелания за успех, за подкрепата, която получих от толкова много от вас. Това е изключителен момент за мен, но той е чест за целия ни народ. Аз се гордея, че съм българка. Вашата подкрепа е и голяма отговорност. Ще направя всичко по силите си да представлявам страната ни успешно, изпълнявайки своите задължения всеки ден. Благодаря", казва в заключение Георгиева.