Случай с италиански гражданин, който се представял за пластичен хирург в клиника в района на Букурещ, е в центъра на внимание на румънските вестници днес.

38-годишният мним лекар Матео Полити бе заловен вчера при опит да избяга от Румъния. В. "Гъндул" посочва, че италианецът е задържан за 24 часа, след като е хванат от гранична полиция във влака Букурещ-Будапеща на митница Куртич в западния окръг Арад, предаде БТА.

Случаят стъписа Румъния, като след експлозия на бомбичка, пише в. "Адевърул". Внезапно видяхме многобройните слабости на няколко системи за сигурност, които би трябвало да защитават населението, посочва изданието.

Разкритието е направено от журналисти от в. "Либертатя". Журналистите разбулили италианеца, който получил параф за лекар в Румъния и оперирал десетки хора, при положение, че в Италия е учил само до осми клас. Изключително убедителен на думи, италианецът твърдял, че се казва Матю Мод и че е завършил престижния университет Джон Хопкинс.

В. "Ромъния либера" цитира неговия адвокат Чиприан Настасиу, който заяви снощи, че Матео Полити има диплома за лекар, която е призната от министерството на образованието на страната.

Италианският мошеник казал, че е платил на адвокат в Румъния, за да получи право да практикува в страната. Адвокатката, която придвижила документите му, обаче е заявила пред румънските институции, че всичко е наред. Италианецът отказа да съобщи името на адвокатката, уточни само малкото й име - "Лаура", пише "Гъндул".

Йонуц Дана от букурещката полиция съобщи, че италианецът е бил разследван и осъден в Италия и в други европейски държави за подобни деяния, пише още "Ромъния либера".

Министърът на здравеопазването Сорина Пинтя отправи серия критики към частните здравни заведения, които обвини в небрежност, пише вестникът и допълва, че "частните клиники са първата жертва на скандала с мнимия лекар".

В. "Адевърул" пише, че според журналисти от обществената телевизия ТеВеРе казусът с Матео Полити може да извади наяве и други случаи на измама. Журналистите от телевизията са открили още двама лекари, които оперират в частни клиники, макар че имената им не фигурират в Лекарския регистър на Румъния.