Случаите на Ковид-19 вече са повече сред младежите на по 20 години, отколкото сред другите възрастови групи, съобщи ЮПИ.

Изследване на Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията установи, че през юли и август 20 процента от случаите на Ковид-19 в САЩ са били сред хора на 20 години. Това се отразява и на възрастното население, което боледува по-тежко.

В южните щати увеличението на случаите на Ковид-19 сред 20 и 30-годишните е предшествало средно с над осем дена подобно увеличение сред хората над 60 години.

"Младите може да не се нуждаят от хоспитализация, но разпространяват вируса сред по-възрастните и уязвими хора" - каза д-р Амеш Адалджа от университета "Джонс Хопкинс". - Тази промяна в модела на заразата подчертава колко необходимо е да бъдат защитени и изолирани уязвимите хора, особено в домовете за възрастни".

Подобна тенденция има и в Европа. Там средната възраст на пациентите с Ковид - 19 от 54 години между януари и май спадна на 39 през юни и юли, а 20-годишните са около 20 процента от тях.

"Логично е младежите да се заразяват повече, като се има пред вид как работят и се забавляват", обясни д-р Робърт Глатър от спешната помощ в болница "Ленъкс хил" в Ню Йорк. Освен това те са склонни да не спазват разпоредбите за социална дистанция и обичат да се събират.

Макар и повечето младежи да боледуват леко, някои случаи са много тежки. Затова специалистите настояват, че е много важно те да носят маски, да спазват дистанция и да поддържат добра хигиена.

32 милиона са заразените по света

Над 32 милиона и 340 хиляди души е броят на заразените с новия коронавирус по света, сочат данните на агенция Ройтерс. Починалите от Covid-19 са близо 984 хиляди, а вирусът се е разпространил в повече от 210 държави и територии. Световната здравна организация предупреждава, че броят на жертвите може да достигне два милиона в световен мащаб.

Премиерът на Австралия в речта си пред общото събрание на ООН призова всяка страна, която разработи ваксина срещу инфекцията да я сподели със света.

А новият японски премиер Йошихиде Суга подчерта, че страната му е твърдо решена да проведе отложените за 2021 година Олимпийски игри в Токио, защото това ще бъде доказателство, че човечеството е победило пандемията.

Нови рестрикции в Европа

Правителството на Нидерландия съобщи вчера, че разширява обхвата на рестрикциите, за да спре разпространението на коронавируса, след като броят на новите случаи се увеличава, предаде ДПА.

Ограниченията вече важат за 14 от 25-те т.нар. региони за безопасност в страната - с осем повече отпреди. (Според Закона за регионите за безопасност - Safety Regions Act, организацията на пожарните служби, медицинската помощ и управлението на кризи е поверена на един регионален управителен съвет).

Мерките, наложени досега в по-големите градове като Амстердам и Ротердам, вече включват регионите Гелдерланд-Зюд и Северен Брабант (Брабант Ноорд). Баровете трябва да затварят най-късно в 01,00 ч. след полунощ в засегнатите региони, а събиранията на повече от 50 души са забранени.

Премиерът Марк Рюте, цитиран от националната информационна агенция ANP, заяви, че засега няма да въвежда ограниченията на територията на цялата страна, но не изключи възможността. Според него налагането на рестрикции на национално равнище би се отразило много по-тежко на икономиката, отколкото ако регионите решават на базата на местните условия.

Страната вчера регистрира 2777 нови случаи за 24 часа - най-високото равнище от дълго време. Пандемията има все по-големи последици за културния живот - цигуларят и диригент Андре Рийо отмени тазгодишния традиционен цикъл от коледни концерти, които обикновено всяка година неговият Оркестър "Йохан Щраус" изнася в Маастрихт.

Датските власти обявиха вчера, че мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса ще бъдат продължени заради нов рекорден брой на новите случаи за денонощие, предаде ДПА. Рестрикциите, въведени преди седмица, ще продължат до 18 октомври, вместо 4 октомври, съобщи здравният министър Магнус Хойнике. Баровете и ресторантите ще продължат да затварят в 22,00 ч., а клиентите са длъжни да носят маски, ако не седят на маса.

От днес частните събирания на обществени места се ограничават до 50 души, след като същият лимит неотдавна бе наложен за публичните събирания.

"Затягаме правилата за частните партита, за да можем да задържим отворени другите сектори от обществото колкото може повече", каза Хьонике. "Всеки четвърти от заразените е на възраст от 20 до 29 години. Нивото е твърде високо", добави той.

Дания потвърди вчера 678 нови инфекции за 24 часа, по данни на датския институт за обществено здравеопазване SSI - най-високият дневен ръст от февруари. По-високият капацитет за тестове отчасти обяснява числата, макар че датските власти изразиха тревога заради поредица локални огнища през последните седмици, особено в столицата.

Рекордни стойности в Чехия

Чешките медици са установили за изминалото денонощие 2946 случая на заразяване с коронавируса. Това е рекордно дневно увеличение за тази седмица и е на второ място по брой случаи за един ден от началото на пандемията, съобщи чешкото министерство на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

За изминалото денонощие са регистрирани с 33 случая повече от вчера. Най-сложна остава епидемичната обстановка в Прага и предградието Прага-изток. На всеки 100 000 жители там има по 210 заразени.

Общият брой на заразените от началото на пандемията в Чехия, която е с население 10,7 милиона души, е 61 318. За последните 24 часа са отчетени 14 летални изхода. От началото на септември броят на починалите в Чехия се увеличи с почти 160. Около половината от тях са само от последната седмица. Общо за изминалите седем месеца починалите в Чехия от предизвикваните от инфекцията усложнения са 581. Излекувалите се са 30 740 души.

Министърът на здравеопазването Роман Примула, коментирайки темповете на разпространение на коронавируса в Чехия, обяви, че е възможно да бъдат затегнати социалните ограничения - съществено да бъде намален позволеният брой на участниците в масови мероприятия. Властите по думите му в момента съгласуват подробностите, отчитайки опита на чуждите държави, където има забрана за събиране на повече от 10 граждани. Новите мерки се очаква да бъдат обявени в най-скоро време.