Властите в район на Прага премахнаха вчера тоалетна чиния от постамента, на който доскоро се издигаше паметникът на съветския маршал от Втората световна война Иван Конев, съобщи агенция ЧТК.

Полицията разследва как тоалетната чиния се е озовала на постамента. Предполага се, че тя е била поставена там през нощта.

Кметът на Шести район на Прага Ондржей Коларж осъди деянието, особено с оглед на това, че е извършено в ден, в който се отбелязва годишнината от края на Втората световна война.

Паметникът на Конев беше премахнат в началото на миналия месец въпреки протестите на Русия. Издигнат през 1980 г., той преживя непокътнат мирната революция през 1989 г., но през последните години се превърна в обект на вандализъм, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Чешките критици на паметника виждаха в него символ на съветското потисничество по време на Студената война, като например потушаването на Пражката пролет през 1968 г. Защитниците му виждаха в монумента символ на победата над нацизма.

Конев някога е бил смятан за освободител на Чехословакия от нацистката окупация, но участва в смазването на Унгарската революция през 1956 г. Той освен това командва съветските войски в Източна Германия по времето, когато е построена Берлинската стена.

Премахването на паметника обтегна сериозно чешко-руските отношения.

Вчера руското посолство в Прага заяви, че е готово да преговаря с Чехия по най-належащите въпроси, които към момента включват правните задължения за опазването на историческите и военни паметници.