Словенският парламент одобри Янез Янша за премиер на страната, предоставяйки трети мандат на десноцентристкия лидер, който има планове да децентрализира държавата и да се бори с раздутата бюрокрация, предаде Ройтерс и БТА.

Янша ще поеме поста, след като кабинетът му бъде одобрен, което се очаква по-късно този месец.

Янез Янша е лидер на най-голямата партия в парламента - десноцентристката Словенска демократическа партия /СДП/. Той бе номиниран за поста от президента Борут Пахор на 26 февруари, след като СДП се споразумя за коалиция с левоцентристката Партия на модерния център, консервативната Нова Словения и партията на пенсионерите Десус. Четирите партии заедно разполагат с 48 места в 90-местния парламент.

Янша ще замени на поста левоцентристкия премиер Марян Шарец, който подаде оставка през януари, защото кабинетът му нямаше достатъчна подкрепа в парламента за прокарването на важни закони.

По думите на Янша неговото правителство ще се фокусира върху подобряване на неефикасната система на здравеопазване в страната, намаляване на бюрокрацията и децентрализиране на страната. Една от главните му задачи ще бъде предстоящото председателство на ЕС през втората половина на 2021 г.