Словашката полиция арестува днес 13 съдии и няколко други служители по подозрения за корупция. Според медийни информации акцията е свързана с убийството на разследващия журналист Куциак, предизвикало масови протести, предаде ДПА и БТА.

Снимки и видеа, разпространени от словашките медии, сочат, че арестуваните съдии са свързани с разследването на убийството на журналиста Ян Куциак.

Твърди се, че бизнесменът Мариан Кочнер, съден като поръчител на убийството, систематично е подкупвал съдии в продължение на години, много преди убийството през февруари 2018 г.

Без да споменава имена, полицията съобщи във Фейсбук, че в рамките на акцията с кодово название "Буря" са арестувани 13 съдии, синдик, адвокат и още двама заподозрени.

Те са обвинени в корупция и злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на съдебни процедури и застрашаване на независимостта на съда.

Убитият журналист е писал за бизнеса на Кочнер, но и за други случаи на корупция. След убийството масови демонстрации срещу корупцията доведоха до оставката на тогавашното социалдемократическо правителство, припомня ДПА.

Припомняме, че 27-годишният журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през февруари 2018 г. в дома им, на 65 километра източно от столицата Братислава. Куцияк е предприел журналистическо разследване, за да разкрие връзките между приближени на премиера Роберт Фицо и италиански предприемачи, свързани с мафията. Статията с разкритията му беше публикувана след смъртта му.