Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска втората му среща с руския президент Владимир Путин да се състои догодина, след като приключи разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г., съобщи съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Президентът смята, че следващата двустранна среща с президента Путин трябва да се състои, след като ловът на вещици за Русия приключи, и затова постигнахме съгласие, че тя ще се състои след началото на следващата година", съобщи Болтън в декларация.

САЩ отказват да признаят руските претенции за суверенитет над украинския Кримски полуостров, завзет със сила в нарушение на международното право, и призовават Москва да прекрати окупацията му, каза междувременно днес държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

"САЩ отхвърлят опита на Русия да анексира Крим и заявяват, че ще останат на тази позиция, докато бъде възстановена териториалната цялост на Украйна, - се казва в изявлението на Помпейо. - САЩ призовават Русия да зачита принципите, към които отдавна твърди, че се придържа, и да прекрати окупацията на Крим."

Изявлението на държавния секретар бе публикувано малко преди той да се яви пред сенатската комисия по външните работи, където се очаква да бъде подложен на труден разпит за срещата на върха между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин.