Руският президент Владимир Путин е сменил командващия на Черноморския флот на Русия, базиран в анексирания Крим. Със заповед на държавния глава на поста е бил назначен вицеадмирал Виктор Соколов, съобщават руски медии. Все още няма официално потвърждение за кадровите промени.

"Когато има специална военна операция на Руската федерация, никой не е длъжен да обявява публично такива назначения - това е нормално", коментира източник от руските ВМС пред РИА "Новости", цитирана от БТА.

Командир на Черноморският флот досега бе Игор Осипов, който зае поста на 3 май 2019 г.

По-рано редица медии съобщиха за назначаването на Виктор Соколов на поста командир на Черноморския флот, сред които севастополското издание ForPost, което писа за това на 11 август, но тогава нямаше потвърждение за това. "Крымская газета" съобщи вчера, че Соколов е бил представен в щаба на Черноморския флот. Повечето медии обаче обърнаха внимание на това едва днес.

Смяната в командването идва след взривовете в руски военни бази в Крим миналата седмица и вчера и вероятно се дължи на загубите, понесени от Черноморския флот на Руската федерация от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна. Сред тях са потопяването на крайцера "Москва", оттеглянето от Змийския остров и последните саботажи на летища и бази в Крим, където бяха унищожени самолети и боеприпаси.

Ако информацията за смяната на командващия се потвърди, то отстраняването на досегашния командир адмирал Игор Осипов ще бъде най-знаковото уволнение на военен през почти шестте месеца, откакто Русия започна войната си в Украйна, отбелязва Ройтерс

Руските медии посочват, че причините за смяна на досегашния командващ Черноморския флот адмирал Осипов не се съобщават. Те припомнят активното участие на Черноморския флот в "специалната военна операция" на Москва в Украйна, както и загубата на флагмана "Москва".

Виктор Соколов е на 59 години и е завършил Висшето военноморско училище "Фрунзе" през 1985 г. От 2019 г. оглавява Военноморското училище. Адмирал на флота на Съветския съюз Н. Г. Кузнецов. От 2013 г. е заместник-командир на Северния флот. Награден е с ордени "За заслуги към Отечеството" IV степен, Нахимов, "За военна заслуга" и "За военноморска заслуга", отбелязва РИА Новости.

За адмирал Игор Осипов няма информация за новото му назначение.