Малийският президент Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка и разпусна парламента само броени часове след като разбунтували се войници го задържаха под дулата на оръжията си. Така Мали затъва в още по-дълбока криза на фона на джихадистки екстремизъм и масови протести, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

След ареста властта падна в ръцете на военните, които затвориха границите и въведоха комендантски час.

С изтощен вид и носещ хирургическа маска на лицето Кейта обяви оставката си в кратко обръщение на живо по държавната телевизия само броени часове след като войниците го задържаха заедно с премиера Бубу Сисе и други висши официални лица.

"Щом днес някои елементи в нашите въоръжени сили желаят това да приключи с тяхната намеса, то аз имам ли избор?", попита той риторично в словото си, произнесено от военна база в Кати край столицата Бамако, където беше задържан вчера.

Засега не е ясно кой стои начело на бунта, кой ще управлява при отсъствието на Кейта и какви са исканията на метежниците.

Президентът Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка, като каза, че няма друг избор (снимка архив)

Снимка: AP/БТА

Преди това в социалните мрежи бяха разпространени кадри, за които се твърди, че са направени в гарнизона на Кати, на които се виждат Кейта и Сисе, обградени от въоръжени войници. Ройтерс не може да потвърди автентичността им.

От юни по улиците на Бамако има демонстрации с участието на десетки хиляди хора, искащи оставката на Кейта, защото според тях той се е провалил в справянето с влошаващата се обстановка в сферата на сигурността и корупцията.

Франция и други международни сили, а също и Африканският съюз осъдиха метежа. Те се страхуват, че падането на Кейта може да дестабилизира още повече бившата френска колония и целия западноафрикански регион на юг от Сахара, отбелязва Ройтерс.

Какви са плановете на военните

Военните, извършили преврата в Мали, разпоредиха границите на страната да бъдат затворени и въведоха комендантски час, предаде ТАСС.

Считано от 19 август се затварят въздушните и сухопътните граници до второ нареждане. Комендантският час ще действа от 21 ч. до 5 ч. до второ нареждане, заяви Исмаил Ваге, говорител на съставения от метежниците Национален комитет за спасение на народа и заместник началник на щаба на малийските военновъздушни сили.

Военните обявиха по-рано, че създават Национален комитет за спасение на народа и увериха, че искат да има преход във властта, която да бъде предадена на цивилни, както и да има общи избори в разумен срок, предаде Франс прес.

Няколко часа след като Кейта обяви решението си да се оттегли от всичките си функции, военни се появиха в униформи от екрана на обществената телевизия ОРТМ.

"Ние, патриотичните сили, обединени в Национален комитет за спасение на народа, решихме да поемем нашите отговорности пред народа и пред историята", заяви майор Исмаел Ваге, представил се като говорител на военните взели властта и заместник началник на щаба на военновъздушните сили на Мали.

"Нашата страна, Мали, потъва с всеки ден в хаоса, анархията и несигурността по вина на хората, държащи нейната съдба в ръцете си", допълни военният.

"Гражданското общество и социално-политическите движения са приканени да се присъединят към нас, за да можем ние заедно да създадем по-добри условия за един граждански политически преход, който да доведе до общи избори, пораждащи доверието на гражданите, за да има демократично управление чрез пътна карта, която ще постави основите на едно ново Мали", заяви военният.

Той прикани международните и регионалните организации да придружат Мали в този преход за доброто на страната.

Военният подчерта, че мисията на ООН в Мали, френските антиджихадистки сили, групата Г5 Сахел, обединяваща пет регионални държави, и европейските специални сили Такуба си остават партньори на Мали.