Японският премиер Фумио Кишида е инструктирал министър на културата да започне разследване на Църквата на обединението (Църквата на Мун), отменяйки първоначалното си решение, съобщи агенция Киодо, цитирана от БТА.

Групата се оказа в центъра на общественото внимание след като бившият премиер Шиндзо Абе беше застрелян през юли от роднина на член на църквата, изпитващ омраза към религиозната организация и вярващ, че Абе е бил неин поддръжник.

Разкритията за начина, по който църквата е насърчавала последователите си да правят финансово пагубни дарения и връзките ѝ с членове на управляващата Либерално-демократическа партия на Кишида, се превърнаха в сериозно главоболие за премиера, като подкрепата за неговия кабинет достигне най-ниското си ниво от встъпването му в длъжност през октомври миналата година.

Разследването означава, че Църквата на обединението може да загуби статута си на религиозна организация, лишавайки я от данъчни облекчения, въпреки че все още ще може да провежда религиозна дейност.

Преди това администрацията на Кишида прояви предпазливост по отношение на започването на разследване на организацията - основана от твърд антикомунист в Южна Корея през 1954 г. и често определяна като секта - главно поради опасения от нарушаване на свободата на вероизповедание, отбелязва Киодо.