Избраният единодушно днес за нов ръководител на управляващата Австрийска народна партия (АНП) Карл Нехамер, който е и бъдещият федерален канцлер, ще обсъди в началото на идната седмица с президента Александер Ван дер Белен състава на кабинета си.

На пресконференция, предавана на живо по австрийските радио и телевизия, Карл Нехамер съобщи, че ръководството на АНП го е избрала за нов шеф на партията. Така той става и кандидат за поста федерален канцлер на Австрия.

Изборът става ден, след като в четвъртък най-напред досегашният председател на АНП и бивш канцлер Себастиаян Курц обяви, че напуска политиката, а часове по-късно неговият наследник на канцлерския пост - Александър Шаленберг, разкри, че е готов да напусне поста, за да даде шанс лидерът на партията да бъде и канцлер.

 

Споменаваните нови лица показват по-активно участие на влиятелните провинциални организации на АНП при определяне на управленския екип, коментират политолози, съобщи за БТА Цветана Делибалтова.

Очаква се, че новият министър на вътрешните работи ще е Герхард Карнер, втори председател на провинциалния парламент на Долна Австрия.

За министър на финансите е определен Магнус Брунер от Форарлберг, който в момента е държавен секретар в Министерството за опазване на климата.

Нов ще е и министърът на образованието - постът ще поеме ректорът на университета в Грац Мартин Полашек, представляващ организацията на АНП в провинция Щирия. Полашек поема поста от Хайнц Фасман, който подаде оставка тази сутрин.

Депутатката от АНП Клаудия Плаколм е предвидена за поста държавен секретар във Федералното канцлерство.

Предлага се досегашният, макар и за кратко, канцлер Александър Шаленберг да се върне на поста министър на външните работи.

Постовете си се предвижда да запазят министрите по конституционните въпроси Каролине Едщадлер от Залцбург, по въпросите на жените, семейството и интеграцията Сузане Рааб от Горна Австрия, на отбраната Клаудия Танер от Долна Австрия и на селското стопанство и туризма Елизабет Кьостингер.

За последните два министерски поста не се потвърдиха широкоразпространените спекулации, че ще бъдат заети от нови лица.