Законопроект под името DETER Act, подготвен и внесе от двама влиятелни сенатори републиканецът Марк Рубио и демократът Крис Ван Холен предвижда приемането на нови санкции срещу Русия автоматично, без да е необходимо съгласието на президента Тръмп, съобщи The Bell.

Текстовете в него са толкова остри и твърди, че преди шест месеца сенаторите не пожелаха да го разглеждат, надявайки се на ефекта от Кремълския списък и очакваните нови санкции, наложени от министерството на финансите и подписани от президента.

След срещата на Тръмп с Путин в Хелзинки обаче нещата явно се променят, защото законпроектът е внесен отново в конгреса на 16 юли.

DETER Act предвижда при евентуално ново вмешателство на чужда държава в изборите в САЩ през ноември 2018 година, санкциите да бъдат въведени автоматично, 10 дни след съответния доклад на американското разузнаване. Няма да е необходимо дори формално съгласието на Тръмп.

Има и отделна част, посветена на Русия, в която, ако Москва отново се намеси ще бъдат замразени всичките активи в САЩ, включително банкови сметки на държавни руски или частни компании, както и на включените в Кремълския списък руски олигарси. Предвижда се и забрана за сделки на инвеститори с руски държавни ценни книжа.