Италия пусна вчера предсрочно движението по новопостроения мост "Сан Джорджо" в Генуа и първите автомобили преминаха по него в 22 ч. снощи, предаде ДПА.

Телевизионни кадри показаха как работници премахват бариерите, а плътно след тях, по 1067-метровата отсечка, високо над река Полчевера, се движат първите коли.

Всички снимки вижте тук >>

Новата мостова конструкция от стомана и бетон беше проектирана от родения в Генуа известен архитект Ренцо Пиано.

Мостът "Сан Джорджо" замени мота "Моранди", построен през 60-те години на миналия век, който падна по време на буря на 14 август 2018 г. и отне живота на 43 души.

Новият мост беше официално открит в понеделник в присъствието на високопоставени италиански политици.

Снимка: БТА/АП

Работата по изграждане на моста вървеше без почивка - на три смени по осем часа, и не беше спряна дори и по време на пандемията от коронавируса.

Снимка: БТА/АП

Между разрушаването на останките от старата структура през февруари 2019 г. и откриването на новия мост изминаха едва 18 месеца - спираща дъха скорост в страна с рушащи се пътища и мостове, където новите проекти са оставени да събират прах.

Снимка: БТА/АП

Поставено под тежък натиск да се справи с небрежността, причинила катастрофата, правителството прие извънреден указ за заобикаляне на бюрокрацията.