Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и кубинският президент Мигел Диас-Канел се споразумяха да разширяват и укрепват стратегическите си отношения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Диас-Канел пристигна в Пхенян със съпругата си вчера и бе посрещнат на летището от Ким. Двамата пътуваха заедно до града, приветствани от много хора, развяващи цветя. Севернокорейските държавни медии съобщиха, че двамата са изтъкнали общата социалистическа история на двете страни и са си обещали солидарност.

Диас-Канел е на първа обиколка в чужбина откакто встъпи в длъжност през април. Той пристигна в Пхенян от Русия, където се срещна с президента Владимир Путин.

След разговорите двете страни призоваха САЩ да преразгледат намерението си да се оттеглят едностранно от договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег. Двамата лидери отбелязваха, че решението на Вашингтон ще има изключително негативни последствия за международната сигурност, за системата за контрол над въоръженията.

Отношенията между Русия и Куба от самото си начало носят специален, стратегически характер, посочи Путин.

Москва ще направи всичко възможно да укрепи руско-кубинските отношения, каза още преди срещата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

След като Мигел Диас-Канел наследи Раул Кастро през април, Путин изрази готовност двете страни "да работят заедно и най-тясно за укрепване на стратегическото си партньорство и за конструктивно сътрудничество във всички области".

Кубинският президент ще замине утре за Китай, а после ще посети Лаос и Виетнам, добавя АП.