Властите продължават разследването за пожара в неделя, при който изгоря националния музей в Бразилия.

Сградата на изгорелия национален музей в Рио де Жанейро може да рухне. Пожарникари алармираха, че по фасадата й има пукнатини, което крие рискове от рухване.

Снимка: АП/БТА

Спасителните служби продължават да ликвидират остатъчни огнища и изваждат оцелели в огнената стихия експонати. Причина за пожара може да е било късо съединение, но също и самоделен хартиен фенер, кацнал случайно на покрива.

Унищожена е почти цялата му колекция от безценни експонати, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

"Всичко свърши", заяви отчаян експертът Марко Аурелио Калдас - един от малкото хора, влезли в опожарената сграда - цитиран от в. "Фоля де Сао Пауло".

Снимка: АП/БТА

Според бразилския ежедневник единствените сред 20-те милиона експоната, които са оцелели, са метеоритите, които са устойчиви на високи температури.

Според оценки на заместник-директора на Националния музей Кристиана Сережо са оцелели едва 10 процента от експонатите, предаде ТАСС.

Тя отбеляза, че детекторът за дим в сградата не се е задействал. Други служители на музея се оплакаха от недостатъчно финансиране, което е попречило да бъдат постигнати по-високи стандарти за сигурност, съобщи Асошиейтед прес.

Те твърдят, че са били наясно с рисковете от такъв инцидент.

"Министерството на образованието незабавно отпуска 10 милиона реала на Федералния университет на Рио де Жанейро, за да гарантира опазването на наследството, както и да покрие разходите по разследването в координация с полицията", заяви Росиели Соареш.

Сумата се равнява на около два и половина милиона долара, а отделно се отпускат допълнителни средства за укрепване на опустошената сграда.

Снимка: АП/БТА

Телевизия "Глобу" излъчи кадри с десетки жители на Рио, които си пробиха вчера път към сградата и образуваха около музея "жива верига", въпреки че полицията и общинската гвардия се опитаха да ги удържат. Акцията символизира желанието на участниците да "прегърнат" музея, смятан от тях за национална гордост. Органите на реда използваха сълзотворен газ и шумови гранати, за да разпръснат хората.

Снимка: АП/БТА

Националният музей на Бразилия се помещава в сградата от 1892 г. Преди това тя е била резиденция последователно на португалското кралско и на бразилското императорско семейство, отбелязва ДПА.

"Двеста години на работа, изследвания и познание бяха загубени. Това е тъжен ден за всички бразилци", написа в Туитър президентът Мишел Темер.

Франция е готова да окаже експертна помощ на Бразилия за възстановяване на Националния музей в Рио, който е почти напълно унищожен, написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон и определи станалото като трагедия, превърнала в пепел велика история и памет.

Снимка: АП/БТА