Президентът на Чехия Милош Земан назначи днес за премиер Петър Фиала, водач на десноцентристката коалиция "Заедно", спечелила парламентарните избори през октомври, предадоха световните агенции.

Президентът Милош Земан, който е в инвалидна количка и страда от COVID-19, ръководи необичайната церемония от резиденцията си в Прага, защитена от пластмасова преграда.

"Убеден съм, че скоро ще имаме силно и стабилно правителство", каза Фиала на церемонията, която беше излъчена пряко по телевизията.

Назначаването идва, след като чешкият президент Милош Земан напусна болницата в събота. Държавният глава беше изписан от болницата в четвъртък след продължително лечение от цироза, но трябваше да бъде върнат по спешност след положителна проба за коронавирус.  Земан получи неотдавна трета доза ваксина и заболяването му протича без симптоми. Държавният глава, също като всички останали болни от COVID-19 в страната, трябва да остане две седмици под карантина.

Милош Земан прие на 11 ноември официалната оставка на правителството на популисткия премиер, милиардер Андрей Бабиш, след изборното му поражение.

Коалиция "Заедно" (оглавяваната от Фиала Гражданската демократическа партия, Християндемократичния съюз и партия "Традиция, Отговорност, Просперитет" /ТОП09/") заедно със съюза на Партия на пиратите и партия "Кметове и независими" спечелиха 108 от общо 200-та места в долната камара на чешкия парламент, осигурявайки си комфортно мнозинство.

Новият чешки парламент се събира за първи път следващата седмица.

Кой е Фиала?

Роден във втория по големина чешки град Бърно на 1 септември 1964 г., Фиала израства в консервативно семейство, където обядът се сервира точно по пладне, под звъна на църковните камбани.

"В нашето семейство беше нещо естествено да имаш университетско образование, културен живот и да се интересуваш от обществени и политически въпроси", заяви веднъж той. "Бях отгледан в демократичен дух. За мен демокрацията и свободата са неща, които смятам за справедливи още от дете", каза Фиала.

Новият премиер, който носи сако от 15-годишна възраст, има диплома по чешки език и литература, както и по история. Работил е като историк и журналист.

След свалянето на комунистическия тоталитарен режим в бивша Чехословакия през 1989 г. Фиала става съосновател на катедрата по политология в Масариковия университет в Бърно - предмет, който дотогава е забранен.

Той оглавява катедрата от 1993 до 2002 г., преди да започне да отговаря в продължение на две години за международните отношения и европейските изследвания.

Фиала, който през 2002 г. става първия в страната професор по политология, заема поста ректор на Масариковия университет от 2004 до 2011 г. Той е автор на няколко научни труда за политика, религия и история и понякога е критикуван, че е скучен и лишен от емоции. Прагматичен вярващ, той е кръстен през 1986 г., когато Църквата още е преследвана от комунистическото правителство.

"За мен вярата означава определено тълкуване на света, но тя няма отговор за всяка ситуация", каза Фиала в интервю.

"Основното е, че човекът създаден като свободно същество", добави той. Въпреки осанката си на професор, до 40-годишна възраст Фиала е бил активен футболист. Обича също тениса, стрелбата, ските и плуването. Почитател е и на джаза. През 1992 г. се жени за съпругата си Яна, с която имат три деца.

Двамата се запознават по време на Нежната революция през 1989 г. и Фиала каза веднъж, че част от първата им любовна среща е била на гробище.

"Моят личен живот се слива със социалния до такава степен, че се запознах със свободата и с бъдещата ми съпруга през ноември 1989 г. И оттогава обичам и двете", заявява той.