Радикалната групировка "Ислямска държава" заяви в сайта си Амак, че мъжът, който уби трима души в Страсбург преди да бъде застрелян от полицията, е бил неин боец, но не даде доказателство в подкрепа на това твърдение, предадоха Ройтерс и Франс прес.

ИД твърди, че 29-годишният Шериф Шекат е извършил нападението над Коледния базар в Страсбург "в отговор на призиви да бъдат атакувани граждани на страните от коалицията", която воюва срещу ИД в Сирия и Ирак.

Според свидетели Шекат е викал "Аллах акбар" ("Бог е най-великият" на арабски), когато нападнал с огнестрелно оръжие и нож минувачи в базара.

Две денонощия след стрелбата в Страсбург, Шериф Шекат беше убит в южния квартал "Нойдорф" снощи, около 22 ч. българско време, на около 2 километра от мястото на стрелбата в центъра на Страсбург. Според полицаите, терористът се криел в склад в квартал "Мейно". Той е в непосредствена близост до квартала, в който досега полицията го търсеше.

В издирването му участваха над 700 служители на правоохранителните органи.

Акцията започна през деня в четвъртък, продължи с 5-часова пълна блокада на квартала, в който се намират близките на Шекат. Първоначално операцията завърши без успех. Минути по-късно обаче полицията получава нов сигнал. Така малко след 21 часа местно време полицията отива на място в съседния квартал. Той се намира на 2 км от мястото на престрелката. Полицията го намира, но след това той започва да стреля по полицията и така се стига до ликвидирането му.

"Това, което предстои сега, е официално потвърждение за самоличността на заподозрения. Нямаме данни той да има съучастници. Разследването обаче продължава, за да излезе цялата истина и за да се гарантира сигурността на французите", коментира френският вътрешен министър Кристоф Кастнер.

При акцията няма пострадали полицаи.

Петима души остават задържани. Повечето от тях са роднини на нападателя. Ще се уточнява дали са замесени. Сред тях е и брат му Сами, който беше арестуван в Алжир. За него се знае, че е участвал в радикални движения. Мерките за сигурност във Франция остават в сила.

Във вторник вечерта 29-годишният жител на Страсбург откри огън в Коледния базар в центъра на града. След това той влезе в престрелка с полицията, но успя да се укрие. При нападението са убити трима души, а 13 са ранени.

Коледният базар отворя врати днес на обяд.