Албанското министерство на отбраната изпрати вчера военни части за осигуряване на безопасността на международното летище в Тирана, след като въоръжени мъже откраднаха във вторник голяма парична сума, докато тя е била товарена на пътнически самолет на Австрийските авиолинии, съобщи Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната Олта Джачка съобщи, че е наредила на военната полиция и на специалния батальон на военновъздушните сили да формират периметър за сигурност около международното летище "Майка Тереза".

Полицията уби един от няколко въоръжени мъже, които нахлуха на летището в Тирана, но останалите избягаха с пратката пари. Полицията съобщи, че е открила на три различни места останките на три изгорели автомобила, които са били използвани при обира и после подпалени. Още не се знае със сигурност броят на бандитите, но властите смятат, че са били най-много петима.

Представители на правителството и на концесионера, който управлява летището, спорят кой е бил отговорен за сигурността. Албанският вътрешен министър Сандер Леши заяви, че механизмите за сигурност са отговорност на концесионера, и заплаши, че властите ще предприемат необходимите твърди мерки за гарантиране на сигурността на летището.

Базираната в Хонг Конг компания Чайна Евърбрайт, която е взела летището на концесия до 2027 г., каза, че летището е на територията на Албания и по закон сигурността му е задължение на полицията. Президентът Илир Мета призова властите да открият колкото може по-скоро извършителите на обира и подчерта, че смята подобни събития за "сериозна заплаха за националната сигурност, обществения ред и имиджа на страната".