Италианското правителство затегна ограничителните мерки, за да предотврати разпространението на новия коронавирус, като забрани частните партита и намали работното време на баровете и ресторантите, предаде ДПА.

Заведенията за хранене и пиене ще затварят в полунощ и се забранява струпването на хора пред тях след 21 часа.

Новите мерки ще влязат в сила от сряда, 14 октомври, и ще се прилагат за един месец.

Ограничава се до 30 души броят на присъстващите на церемонии като сватби, кръщенета и погребения, препоръчва се носенето на маска дори вкъщи и при посещения на приятели и роднини. При домашни партита силно се препоръчва да присъстват не повече от 6-има външни гости, освен членовете на семейството. Забраняват се училищните екскурзии и аматьорските групови спортове като футбола.

Говорейки пред репортери в столицата Рим, италианският премиер Джузепе Конте изрази надеждата на правителството, че тези ограничения ще бъдат достатъчни разпространението на коронавируса отново да бъде поставено под контрол. "Искаме да избегнем цялостна карантина", подчерта Конте.

Вчера италианското министерство на здравеопазването намали от 14 на 10 дни срока, в който хората трябва да стоят под карантина заради коронавируса. Това стана по съвета на здравните експерти на правителството.

Броят на новозаразените в Италия нарасна рязко след 1 октомври. Дотогава средният брой бе под 2000 случая на денонощие, а във вторник, 13 октомври, достигна 5901 - най-високия след края на март и близък до поставения тогава рекорд.

Така общият брой на случаите на коронавирус в Италия досега достигна 365 467. 36 246 човека са починали от Ковид-19 в страната, 41 от тях пред последното денонощие.