Израелският премиер Бенямин Нетаняху възнамерява да замине от Вашингтон за Москва. Там планира среща още в сряда с руския президент Владимир Путин. Нетаняху ще го информира за детайлите на американския план за мир в Близкия изток. Това съобщи днес по телефона за ТАСС говорителката на израелския министър-председател Анна Йонатан-Леус.

"Премиерът Бенямин Нетаняху възнамерява да замине от Вашингтон за Москва, за да запознае руския президент Владимир Путин със "сделката на века" на американския президент Доналд Тръмп и да обсъди различни въпроси от регионалния дневен ред", каза говорителката.

Израелският министър-председател в момента е на визита във Вашингтон, където води преговори с американския президент вчера. Очаква се малко по-късно днес президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви дългоочаквания си план за мир в Близкия изток - т. нар. "споразумение на века".

Планът обаче буди безпокойство за възможни вълнения в палестинските територии, отбелязват международните наблюдатели. 

Според изтекла в израелски медии информация намеренията на Тръмп включват анексиране на еврейските селища на Западния бряг и долината на река Йордан.

Според други сведения обаче планът предвижда около 70-80 процента от Западния бряг да бъдат под палестински контрол.

Израел разполага военни подкрепления на окупираната палестинска територия преди представянето на плана, предаде Асошиейтед прес.

Израелската армия съобщи днес, че е решила да изпрати "допълнителни пехотни подразделения в района на долината на река Йордан".

Палестинците предварително отхвърлиха плана на Тръмп. Те планират протести в окупираните територии днес и утре, което поражда възможност да се стигне до сблъсъци с израелската армия, отбелязва АП.

Докато е на важни визите, в собствената си страна Бенямин Нетаняхъу вече е официално обвиняеми. Актът срещу него беше внесен в съда, съобщи израелското министерство на правосъдието, цитирано от ДПА.

Това става само часове след като Нетаняху оттегли искането си да му бъде предоставен съдебен имунитет.

Сега, когато обвинителният акт е внесен в Ерусалимския окръжен съд, срещу министър-председателя вероятно скоро ще започне дело по обвинения в измама, злоупотреба с доверие и корупция по три отделни точки. Не е ясно обаче дали процесът ще започне преди предсрочните избори на 2 март.

По закон той не е длъжен да подаде оставка като министър-председател.