Десетки хора се събраха точно в полунощ на Пуерта дел Сол в Мадрид, за да отпразнуват отпадането на задължителното носене на маски на открити пространства от днес. Това се случи точно 401 дни след началото на пандемията, която промени живота в целия свят, предава БНР.

Още снимки вижте тук >>>

Използването на маска ще остане задължително в затворени пространства, в обществения транспорт, на палубите на обществени лодки и кораби, както и на концерти и места, където не може да се поддържа безопасна дистанция от един метър и половина между хората.

Здравните експерти предупреждават, че по-гъвкавото използване на маската не означава, че пандемията е приключила и призовават за предпазливост и отговорност, тъй като индийският вариант на COVID-19 вече циркулира в обществото, а не всички хора са получили пълната си ваксинация.

Испанците са щасливи, че може да ходят вече и без маски

Снимка: БТА/AP

Близо 52% от населението са с една доза и почти 34% са с две. Това е причината президентът на Испанското имунологично дружество Маркос Лопес Хойос да смята премахването на маската в открити пространства за твърде "ранно".

Според психолозите ще е необходимо време, докато хората отново свикнат с мисълта, че могат да покажат безопасно лицата си. Затова тези, които се страхуват, могат да продължат да носят маски. Днес по улиците на Барселона могат да се видят както хора с маски, така и без, но всички имат такива в чантите или джобовете си, защото в закрити пространства те все още са задължителни.

Това се случи точно 401 дни след началото на пандемията, която промени живота в целия свят

Снимка: БТА/AP