Сръбската страна прие компромисно решение за деескалация на ситуацията в Косово, заяви днес президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от РТС.

Вучич каза, че двете страни са се договорили в Брюкел специалните косовски части Росу да се изтеглят от граничните пунктове Ярине и Бърняк на 2 октомври.

Заедно с това ще бъдат премахнати и барикадите. Силите КейФОР ще се разположат на Ярине и Бърняк и ще останат около две седмици, за да охраняват сигурността и свободата на движение, каза Вучич.

По отношение на номерата на колите, ще се въведат стикери като временна мярка, до окончателно решение, което е отложено за известно време, каза Вучич.

Вучич се обърна към обществеността след церемония по отбелязване на началото на модернизацията и рехабилитацията на железопътната линия Ниш-Бестовац, на която присъства и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Вучич посочи също, че Брюксел е признал незаконността на воденето на съдебен процес срещу сръбския гражданин Иван Тодосиевич от партията Сръбска листа. Преди това апелативният съд в Прищина осъди Тодосиевич на две години затвор за негово изявление, че в Рачак не е имало клане.

Събитията в Рачак станаха повод за бомбардировките от НАТО срещу Югославия през 1999г.

Прищина няма да може да арестува този човек, иначе ще има съпротива от сръбското население, каза Вучич.

До кризата между Косово и Сърбия се стигна след като етническите сърби в Косово блокираха граничните пунктове Ярине и Бърняк в знак на протест срещу решението на косовските власти да започнат премахването на сръбски регистрационни номера от автомобили, влизащи в страната, опасявайки се, че подобни инциденти могат да отприщят много по -дълбоко напрежение между двамата балкански врагове. 

Защо се стигна до конфликта?

"Въпросът не беше дали ще се случи, а кога ще се случи това натягане на напрежението. На 14 февруари в Косово бяха проведени парламентарни избори, спечелени убедително от Ветвендосия, националистическа формация, водена от актуалния министър-председател Албин Курти, който още при предизборната си пропаганда заявяваше, че взимайки властта, ще въведе пълна реципрочност в отношенията със Сърбия. Така че това се очакваше, както беше известно как ще реагират сърбите". Това коментира пред БНТ Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово.

И посочи несъгласието на Брюксел и Вашингтон с тази мярка на Курти.

По думите на дипломата се е знаело, че той е политик, който ще следва своята линия на поведение и ще създаде неизбежни затруднения в рамките на водения диалог между Прищина и Белград.

Позицията на ЕС, НАТО и САЩ още от началото на конфликта е идентична - да се реализира незабавна деескалация на напрежението и двете страни да се върнат на масата за преговори, за да се решават всички отворени въпроси между тях, включително и този за свободата на движение и регистрационните табели.