Консервативната гражданска организация "Коалиция за семейството", която инициира референдум за промяна на дефиницията на семейството в румънската конституция, за да направи по-трудно евентуално легализиране на еднополовите бракове, обвини "дезинформацията" за ниското участие във вота, предаде Асошиейтед прес и БТА.

До 16.00 часа днес в референдума бяха участвали 15,21 процента от имащите право на глас. Допитването се нуждае от участието на най-малко 30 процента от гласоподавателите, за да бъде признато за валидно.

"Коалиция за семейството" заяви в съобщение, че "масовата кампания за дезинформация" от страна на медиите, политиците и местните власти е отговорна за ниската избирателна активност.

Според организацията е имало "общ бойкот от всички политически партии", който бил насочен "на първо място срещу всички християни в Румъния".

Коалицията инициира референдума чрез петиция, която събра 3 милиона подписа. Ако предложението бъде одобрено, то ще доведе до промяна в конституцията, за да бъде уточнено, че бракът е съюз между мъж и жена, а не съюз между съпрузи, както е в момента.