Бившият чешки президент Вацлав Клаус, който се противопостави на ограниченията, въведени от правителството във връзка с пандемията от КОВИД-19, се зарази с коронавирус, заяви вчера негов говорител, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Той не се чувстваше добре и даде положителна проба за КОВИД", заяви пред Франс прес Петър Мацинка, говорител на института "Вацлав Клаус".

Евроскептикът Вацлав Клаус бе министър-председател на Чехия, а от 2003 до 2013 г. бе чешки президент. На президентския пост Клаус стана приемник на Вацлав Хавел, една от емблематичните фигури на дисидентското движение по времето на комунизма.

От началото на пандемията от коронавируса Вацлав Клаус, който е на 79 години, неведнъж се появи без маска на обществени места. През миналия месец му бе наложена глоба в размер от 10 хиляди чешки крони (387 евро, 470 долара) за нарушаване на задължението за носене на предпазна маска.

През миналия Клаус също така държа реч пред хора, събрали се, за да изразят недоволството си от ограниченията във връзка с коронавируса, като заяви, че правителството трябва да знае, че "ни омръзна от ограничения и инструкции, които тровят съществуването ни".

Клаус се противопостави също така и на ваксинирането срещу КОВИД-19.

"Ваксинирайте се, Вацлав, защото иначе се излагате на риска да се заразите с КОВИД на Вашата възраст", заяви сегашният чешки президент и политически опонент на Клаус Милош Земан по време на дебат, излъчван по телевизията миналия месец.