Скелето върху горната част на Биг Бен в Лондон ще бъде демонтирано поетапно, като дейностите започват идната седмица, съобщи ТАСС, като цитира британския тв канал Скай нюз.

Четиригодишният ремонт на кулата, която вече се нарича Елизабет, започна през 2017 г. Реставрацията скоро ще приключи, скелето ще бъде демонтирано и горната част на прочутата кула с часовника ще може да се види. Ремонтът на останалата част от тази забележителност на британската столица ще продължи. Демонтирането на скелето се очаква да отнеме шест седмици.

"Както всички, и аз с нетърпение очаквах да свалят скелето от кулата Елизабет. Откриването на покрива ще стане незабравим момент. В този свят на Ковид имаме нужда от добри новини и е много вълнуващо да видим по-голяма част от тази велик символ", коментира председателят на Камарата на общините Линдзи Хойл.

Строителството на кулата с височина 96 метра по проект на английския архитект Огъстъс Пюджин завършва през 1858 г. Тя е паметник на Викторианската епоха и е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. През 2012 г., в чест на шестдесетата годишнина от управлението на кралица Елизабет Втора, кулата получава нейното име.