Израелският външен министър Ели Коен отмени своя планирана среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, след като двамата влязоха в словесен сблъсък по време на дебат в Съвета за сигурност на ООН, предаде ДПА. 

Освен това, Израел ще отказва визи на представителите на ООН заради позицията на Гуретиш, заяви постоянният представител на Тел Авив в световната организация Гилад Ердан пред военното радио Galei Tzahal, цитиран от ТАСС.

"Вече отказахме виза на зам.-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс", добави Ердан и отбеляза, че е "дошло време да се даде урок на представителите на ООН".

"Няма да се срещам с генералния секретар на ООН. След 7 октомври няма място за балансиран подход. "Хамас" трябва да бъде изтрит от лицето на Земята", заяви израелският външен министър в социалните медии по-рано. 

Говорител на външното министерство в Йерусалим потвърди, че срещата е отменена.

Това е следствие на острите критики на Гутериш срещу атаките на Израел по ивицата Газа, извършени в отговор на нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу еврейската държава от 7 октомври.

Генералният секретар на ООН каза, че при атаките срещу ивицата Газа са допуснати "очевидни нарушения на международното хуманитарно право" и ги определи като "колективно наказание" за палестинците. В своя реч генералният секретар на ООН каза още, че е "важно да се признае също, че нападенията на "Хамас" не се случиха във вакуум. Палестинският народ беше подложен на 56 години задушаваща окупация".

При нападението си, започнало на 7 октомври, бойци от движението "Хамас", което управлява ивицата Газа, избиха над 1400 души в Южен Израел и взеха около 220 заложници, припомня ДПА.