Предизборната кампания в Австралия взе бурен обрат днес - демонстрантка се опита да счупи яйце в главата на премиера консерватор Скот Морисън, чийто кабинет приключва мандата си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Австралийските телевизии непрекъснато въртят кадри, показващи как жената хвърля доста отблизо яйцето по Морисън и то сякаш отскача от главата на министър-председателя, присъствал на проява, организирана от женско сдружение в щата Нов Южен Уелс.

Нападателката бе отведена от бодигардове на премиера.

Щатската полиция заяви, че е "задържала 24-годишна жена след инцидент с участието на министър-председателя в Олбъри". Срещу нея е повдигнато обвинение за нападение и за притежаване на наркотици, тъй като след задържането й у нея е намерен канабис. 

В блъсканицата друга, по-възрастна жена се озова на земята и Морисън й помогна да стане.

Австралийският премиер междувременно използва случая, за да разкритикува своите противници.

"Ще се опълчим срещу хулиганите - и срещу онези подли активисти, които не зачитат никого, и срещу профсъюзните активисти, които газят малките предприятия и трудещите се в тях по работните им места", написа той в Туитър.

Синдикалистката Сали Макманъс се възмути от това сравнение.

"Как смеете да ни обвинявате в това и да прокарвате такава връзка? - отвърна тя също в Туитър - Явно изобщо не тачите истината и никак не се притеснявате да нападате свои сънародници. Никога няма да подкрепим подобно поведение."

Лидерът на лейбъристката опозиция Бил Шортън, вероятен приемник на Морисън според анкетите, осъди "ужасното и скандално" нападение.

"От сърце съчувствам на премиера. Нашите избори в Австралия са ненасилствени", каза той пред журналисти.

Франс прес припомня предишен, широко отразен от медиите инцидент, когато по време на пресконференция младеж счупи яйце в главата на крайнодесния сенатор Фрейзър Анинг. Той протестирал срещу изявление на политика, че имигрантите в Нова Зеландия били отговорни за убийството на 51 мюсюлмани в две джамии от бял расист през март.