Лидерката на германския Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, смятана за възможен бъдещ канцлер, беше подложена на критики заради шеговити забележки за интерсексуалните, предаде ДПА, цитирата от БТА.

Тоалетните за трети пол "са за мъже, които още не знаят дали трябва да седят, или да са изправени, докато пикаят", заяви тя в сатирична реч, част от карнавалните празненства. В нея тя определи и правителството в Берлин като мекушави "пиячи на лате макиато".

Думите й бяха посрещнати със смях от публиката, събрала се в югозападния град Щоках в четвъртък вечерта. Но видеозапис на речта й предизвика гняв през уикенда.

"Още един ден, в който се подиграваме на различните. Толкова ли е трудно да се произнесе забавна реч, без да се подиграваме на малцинствата?", запита в Туитър депутатът Йенс Бранденбург, говорител на либералните Свободни демократи по проблемите на ЛГБТ общността.

Германският онлайн портал "Куиър" публикува статия за речта и последвалите я критики онлайн срещу Крамп-Каренбауер, цитирайки депутата от "Зелените" Свен Лехман.

"Наистина ли мислите, че има нужда да пускате изтъркани шеги на гърба на интерсексуалните и транссексуалните?", попита той риторично.

През 2015 г. Крамп-Каренбауер вече беше подложена на подобни критики. Тогава тя сравни гей браковете с кръвосмешение. Преди няколко месеца тя пое лидерския пост в ХДС от Ангела Меркел, която се оттегли след 18 години начело.

От януари германците имат правото да се регистрират като принадлежащи към "третия пол", припомня ДПА.