В последните дни САЩ разкриха, че германската група е поставила в близо половин милион коли софтуер, който засича кога автомобилът преминава през измерване на вредните газове, предаде БНР.

Твърди се, че шпионският софтуер включвал вътрешен механизъм, който ограничава изпускането на замърсяващи газове, за да може колата да премине теста.

Регулаторните органи в САЩ наредиха на немския автомобилен гигант "Фолксваген" да изтегли от пазара половин милион коли заради устройство, което прикрива истинските нива на вредните емисии, предаде Би Би Си. Мярката засяга модели, произведени в периода 2009-2014 г.

Сега компанията е заплашена с глоба до 18 милиарда долара. Не е изключено да последват колективни съдебни искове от природозащитници, акционери и клиенти.

“Фолксваген“ VW съобщи, че проблемът се отнася до 11 милиона автомобили в целия свят. Става дума за двигателите от типа EA 189, при които е открито голямо разминаване на нивото на вредните емисии при пробни измервания и при реалната работа на двигателя. Механизмът, разработен от "Фолксваген", разпознава кога превозните средства са подложени на тестове и занижава показанията за вредни емисии. При ежедневна употреба контролът върху вредните емисии се изключва.

Акциите на "Фолксваген" поевтиняха със 17% и изгубиха над една пета от стойността си, след като стана известно, че са възможни проверки за евентуални фалшификации на тестовете за емисиите на негови коли чак до Азия.