Френското правителство обяви вчера нови мерки за борба с пандемията от Ковид-19, включително пълно затваряне на барове и ресторанти в Марсилия, предаде Франс прес.

"Ситуацията продължава да се влошава. . . което налага да вземем допълнителни мерки", каза здравният министър Оливие Веран.

В 11 областни града, сред които Париж и Лил, бяха забранени масови прояви с участието на над 1000 души (досега тази бройка бе 5000), а ресторантите и баровете ще имат право да работят само до 22 часа.

Тази мярка ще засегне и турнира по тенис "Ролан Гарос", който започва в неделя.

Франция регистрира 13 072 нови случая на Ковид-19 за последните 24 часа.

Междувременно властите в испанската автономна област Мадрид поискаха спешна помощ, за да наемат стотици лекари от чужбина и да засилят полицейското присъствие, предаде Ройтерс.

Регионът е най-тежко пострадалият в Испания от втората вълна на коронавируса, а придвижването във и между някои райони на територията му, които са с общо население от около 850 000 души, беше ограничено.

Игнасио Агуадо, заместник-ръководител на автономното правителство на областта, заяви пред репортери, че регионът се нуждае от 300 лекари от страни извън Евросъюза, които са работили в Испания през първата вълна на пандемията, но сега не могат да бъдат своевременно повторно наети поради сложните регулации за това.

Агуадо освен това призова централното правителство да командирова допълнително 222 служители на националната полиция, които да контролират спазването на карантините и да налагат глоби в зоните в областта, поставени под частична карантина.

Великобритания съобщи за 6178 нови заразявания с Ковид-19 за последното денонощие (23 септември) - най-големия брой от 1 май, предаде Ройтерс, като се позова на правителствени данни.

Властите също така заявиха, че днес са регистрирани 37 смъртни случая - колкото и вчера, което беше най-големият брой от 14 юли.

Заразяванията с коронавирус във Великобритания рязко се увеличават. Правителството обяви редица нови мерки с цел да ограничи втора вълна на заразата. По официални данни (към 23 септември) общо 409 729 души са дали положителна проба за вируса, а 41 862 човека са починали.