Подразделения на сирийската армия влязоха в град Кобане, разположен в северна Сирия близо до границата с Турция, съобщи днес телевизия "Ал Маядин", цитирана от ТАСС и БТА. По-рано днес телевизията съобщи, че предни отряди на сирийската армия са навлезли в град Ракка в Северна Сирия и са установили там контролно-пропускателни пунктове.

Заедно със сирийските правителствени сили са и руски военни.

"Силите на режима влязоха в град Кобане, придружени от руски военни", заяви за Франс прес директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.

Според неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитирана от Ройтерс, до предградията на Кобане са стигнали руски военни, след като пресекли река Ефрат.

Междувременно 186 души в Турция са задържани заради коментари в интернет заради критика към турската операция в Северна Сирия, съобщи Анадолската агенция.

24 от задържаните са поставени под постоянен арест по обвинения в извършване на пропаганда в подкрепа на терористична организация, а 78 души са били освободени. Продължават разследванията срещу останалите задържани.

Установено е, че близо 840 души са публикували в социалните мрежи обидни коментари, насочени срещу турската операция в Северна Сирия. Някои от лицата са поствали съобщения от териториите на Германия, Великобритания и Франция.

Турция започна офанзивата "Извор на мира" на 9 октомври в Северна Сирия, насочена срещу сирийските кюрдски бойци от Силите за защита на народа, които според Анкара са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия.