Сирийските правителствени сили готвят поетапна офанзива в северозападната провинция Идлиб и съседните райони, които са последният голям анклав под контрола на бунтовниците, съобщи снощи източник, близък до Дамаск, цитиран от "Ройтерс".

Вчера Русия - главният поддръжник на президента Башар Асад извън региона, каза, че екстремистите там трябва да бъдат ликвидирани, а руският външен министър Сергей Лавров ги нарече "гнойна язва", която трябва да бъде премахната. 

Готвената офанзива първоначално ще бъде насочена срещу южните и западните части на територията под контрола на бунтовниците, но все още не и срещу самата провинциална столица Идлиб, каза източникът.

"Последните планове за първия етап на операцията ще бъдат приключени в близките часове", добави той, без да назове кога ще започне тя. 

Все още се водят преговори относно офанзивата между Русия и Турция , както и с Иран, който също подкрепя Дамаск. 

Междувременно говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт също каза на брифинг във Вашингтон, че са налице индикации, че сирийските сили готвят офанзива срещу Идлиб.

Новият представител на Вашингтон за Сирия Джим Джефри е изразил по този повод безпокойство на среща с руския посланик в САЩ Анатолий Антонов, съобщи тя. Въпросът е бил поставен пред Москва на много, и то високи равнища, добави говорителката. 

"Ние се опасяваме не само за евентуална химическа атака, ние се опасяваме от каквато и да е ескалация на насилието в Идлиб, която ще изложи на риск цивилното население и гражданската инфраструктура там", отбеляза Науърт. 

 

НАТО съобщи снощи, че руският военноморски флот засилва присъствието си в Средиземно море заедно с нарастващото напрежение около войната в Сирия.

"Няма да спекулираме относно намеренията на руския флот, но е важно всички играчи в региона да проявяват сдържаност и да се въздържат от влошаване на и без това катастрофалната хуманитарна ситуация в Сирия, каза говорителката на Алианса Лунжеску. Според нея няколко от руските кораби, появили се в района, са снабдени с крилати ракети. 

Руски военни представители не са били открити за коментар по въпроса. Към руската флотилия в Средиземно море през последните три седмици са се присъединили най-малко осем кораба, включително ракетен крайцер и две снабдени с ракети подводници. АП цитира руски медийни съобщения, че сега в Средиземно море има общо около 15 руски военни съда. 

В изявлението си в Москва по-рано вчера руският външен министър Лавров изрази надежда, че западните страни "няма да насърчават провокации и няма да възпрепятстват антитерористичната операция" в Идлиб. Той освен това обвини западняците, че "активно подгряват" темата за "мнимо химическо нападение", което да се припише на сирийското правителство и да се използва като повод за западна военна намеса.