Ливанската армия съобщи, че въоръжен мъж е опитал да атакува американското посолство в предградие на ливанската столица Бейрут, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изявление на армията се казва, че военни са простреляли нападателя, за когото съобщиха само, че е сирийски гражданин. Мъжът е откаран в болница.

Местни медии съобщиха, че близо половин час е имало престрелка край дипломатическата мисия на САЩ в предградието Аукар, северно от Бейрут.

Американското посолство заяви, че около 08:34 ч. местно време в близост до входа на посолството е бил открит огън и добавиха, че сградата и служителите са в безопасност. Източник от силите за сигурност обаче каза пред Ройтерс, че служител от охраната на посолството е бил ранен при нападението. Ливанската армия каза, че е изпратила войски около посолството и близките райони.

През 1983 г. смъртоносен бомбен атентат срещу посолството на САЩ в Бейрут причини смъртта на 63 души. Американски представители обвиняват ливанската групировка "Хизбула" за случая. След нападението посолството бе преместено от Централен Бейрут в християнското предградие Аукар, северно от столицата. На 20 септември 1984 бе извършена друга атака с бомба в новата сграда.

През септември 2023 г. ливанските служби за сигурност задържаха ливанец, открил огън по време на демонстрации близо до американското посолство в знак на подкрепа за хората в Газа и радикалната групировка "Хамас" във войната с Израел.