В тридневния форум, чийто заключителен ден е днес, участват държавни и правителствени ръководители, министри на външните работи и отбраната, военни, финансисти и експерти от около 60 държави.

Особено място в дневния ред на днешните заседания зае сирийският въпрос на фона на вчерашното гласуване за приемане на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да сложи край на кръвопролитието в страната. Русия гласува против предложения документ, тъй като авторите му не са отчели формулировките, предложени от Москва, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Повечето участници в днешните дискусии, сред които премиерът на Тунис Хамади Джебали и външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, критикуваха решението на Русия и Китай да наложат вето на резолюцията. Според Давутоглу при гласуването в Съвета за сигурност Москва и Пекин са действали не въз основа на реалностите, а "рефлекторно по отношение на Запада", изхождайки от логиката на Студената война и поляризацията. Правото на вето не бива да се използва от тази перспектива, заяви Давутоглу. Налагайки вето на една много много мека резолюция, какво послание изпращаме на сирйския народ и на региона, запита той.

Неспособността на Съвета за сигурност на ООН да се споразумее за резолюция за прекратяване на насилието в Сирия подкопава ролята на Обединените нации, заяви генералният секретар на организацията Бан Ки-мун, цитиран от ДПА.

Решението на Русия и Китай да наложат вето на проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия е "безотговорно и брутално предателство" спрямо сирийския народ, обяви генералният секретар на правозащитната организация
"Амнести интернешънъл" Салил Шети. "След нощта, в която целият свят наблюдаваше как жителите на Хомс страдат, действията на тези членове на Съвета са изключително шокиращи."

Катарският министър за международното сътрудничество Халед ал Атия посочи, че арабските страни бяха се съобразили с опасенията на Русия, предаде Асошиейтед прес. "Казахме, че няма да има военна интервенция, няма да има сваляне на режима, а за арабските страни икономическото ембарго е въпрос на избор. Според нас на този етап задоволихме егото им за тази резолюция. За съжаление вчера беше тъжен ден; това е точно от каквото се опасявахме, изпратен бе много лош сигнал за Асад, че има разрешение да убива", заяви министърът.

Министърът на външните работи на Египет Мохамед Амр отбеляза, че ветото е било наложено тъкмо след "един от малкото примери, когато Арабската лига наистина се задейства и предложи цялостен план за уреждане на въпроса". "Сега тази хуманитарна трагедия трябва да спре", заяви Амр, допълвайки, че идната събота в Кайро ще се съберат министрите на външните работи на държавите от Арабската лига.

Военна намеса в Сирия е "абсолютно изключена". Това заяви вчера държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Ръководителката на американската дипломация изрази съжаление от решението на Русия и Китай да наложат вето на проекторезолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН. "Смятах, че ще успеем в последния момент да превъзмогнем съществуващите трудности, засягащи позицията на руската страна по сирийския въпрос. Предложих да работим в конструктивен дух, за да постигнем компромис. За жалост това не се получи," заяви Клинтън.

"Трудно ни е да си представим, че след последните кървави събития (убийството на над 200 цивилни снощи при артилерийски и минометен обстрел в Хомс - бел.ред.) все още има страни, които пречат на световната общност да осъди насилието," добави тя. Държавният секретар се опасява от ескалация на напрежението в Сирия. По думите й има очевидна опасност сблъсъците там да прераснат в гражданска война, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Организаторът на Мюнхенската конференция, известният германски дипломат Волфганг Ишингер, изрази съжаление, че форумът "не е станал катализатор за разрешаване на конфликти" и не е довел до консенсус, най-вече по темата за Сирия. Мюнхен обаче е бил и остава площадка, предлагаща на политиците възможности включително чрез двустранни срещи да регулират споровете, възникващи в международната общност, допълни Ишингер.

Междувременно Русия обвини днес Западните сили за неуспеха на Съвета за сигурност да прокара резолюцията, осъждаща насилието в Сирия, предава АФП.

 Според руските представители, Западът не е положил особено усилие, за да постигне консенсус. „Авторите на проекторезолюцията за Сирия, за нещастие, не поискаха да извършат допълнително усилие и да постигнат консенсус. Резултатът е ясен”, написа заместник-външният министър на Русия, Генадий Гатилов в „Туитър”.

По-рано днес сирийският вестник на властта „Тишрин” приветства двойното вето на Русия и Китай върху проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН срещу репресиите на режима в Сирия. Според сирийската медия, ветото е катализатор за ускоряване на реформата.

„Ветото е катализатор, който ще позволи на Сирия да ускори реформите, организирането на референдум за нова конституция, многопартийни избори и формирането на по-голям парламент, който включва опозиционни движения”, пише сирийският официоз.