"Върховният главнокомандващ е на границата", пише турският в. "Таквим", съобщавайки за посещение вчера на Ердоган, придружаван от началника на Генералния щаб на армията ген. Хулуси Акар и от някои министри, предаде БТА.

Президентът посети частите в качеството си на главнокомандващ, облечен в камуфлажна униформа. Той поздрави войниците с победата в Африн, Северна Сирия, извоювана в рамките на операцията на турската армия "Маслинова клонка".

По време на посещението турският изпълнител Есат Кабаклъ изпълни под съпровода на кларинет песента "Знай, сине". Докато траеше изпълнението, Ердоган бе заснет да приглася на певеца на припевите:

"Обикаляй, сине, смажи онзи, който е хвърлил око на родината, разбери, сине, кой ти е приятел и кой враг, напиши историята, сине, със своята част, напиши я, сине!".

Турският президент и преди е показвал, че харесва песента "Знай, сине", която Есат Кабаклъ е написал през 80-те години на м.в., вдъхновен от напътствията на баща към сина си. Нейният текст Ердоган цитира и пред многолюден митинг през август 2016 г. след опита за преврат на 15 юли същата година.

Междувременно "Таквим" посочва, че вчера Ердоган е изпратил три послания към света в свои речи от Адана, където се състоя окръжен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), и от Хатай. Тези послания са били адресирани най-вече до Франция, Израел и САЩ. Президентът на Турция  критикува Париж във връзка с подкрепата му за коалицията Сирийски демократични сили, част от които са Силите за защита на народа, смятани от Турция за терористична организация.

Към премиера на Израел Бенямин Нетаняху турският лидер се обърна с думите "никой в света не те обича" и го обвини, че е "терорист". За САЩ Ердоган каза, че Турция следи положителните промени, наблюдавани в политиката на Вашингтон за Сирия, било то и частични.

В. "Йени шафак" също пише за посещението на Ердоган, като акцентира върху думите на президента, че Анкара няма да допусне нов Сайкс-Пико в своя регион.

"Ще смажем главата на ПКК. Няма да позволим нови поделби Сайкс-Пико в нашия регион", заяви Ердоган, визирайки договора Сайкс-Пико от 1916 г. - тайно споразумение между Великобритания и Франция за разделяне на зони на влияние между двете страни на арабските владения на Османската империя след края на Първата световна война.

Водеща тема на опозиционните издания днес пък е вчерашният първи конгрес на новоучредената Добра партия на Мерал Акшенер.

"Ще разбием стената на страха", обяви Акшенер, която вчера бе избрана за председател с гласовете на 1060 делегати, цитирана от в. "Сьозджу". "Турция живее в мълчание заради страх", каза още тя.

На проявата се чуха лозунги "Мерал Акшенер - президент" и "Мерал - начело на държавата", посочва вестникът.

"Ние не сме такива, които мълчат от страх. Не сме такива, които свеждат глава пред онези, които крещят", заяви Акшенер.

"Джумхуриет" също пише за конгреса под заглавие "Опозиционна пролет". Според изданието "в момент, когато се говори за предсрочни избори, опозиционните партии са се активизирали и обсъждат на конгреси и закрити заседания изборни стратегии, сътрудничество, опитват се да изберат кандидати".

"Стената на страха ще бъде разрушена" и "Това мълчание не е мълчание на спокойствието, а мълчание на страха" са някои от цитатите от изказването на Акшенер на конгреса вчера, подбрани от вестника.

"Не се страхувай, народе, има Добра партия", гласи заглавието по темата на в. "Йеничаг", който цитира думите на лидерката на ДП, че именно те са тези, които ще осигурят спокойствие на страната.