Това съобщи началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили Игор Кирилов на пресконференция в посолството на Русия в Хага, цитиран от световните агенции. Той обясни, че пътищата, водещи към Дума, трябва да бъдат разминирани и тогава експертите ще могат да влязат в града.

"В сряда, предвиждаме пристигането на експертите на  Организацията за забрана на химическите оръжия", заяви Кирилов.

САЩ обвиниха Русия, че блокира достъпа на инспекторите от ОЗХО до мястото на предполагаемата химическа атака в Дума и казаха, че руснаците или сирийците може да са подправили доказателствата на място.

Гарантирам, че Русия не е извършвала никакво почистване на това място, подчерта в отговор руският външен министър Сергей Лавров.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков пък заяви, че екипът експерти по химически оръжия няма как да отиде на мястото на предполагаемата химическа атака без съответното позволение от ООН. Той каза, че мисията не е получила одобрението на Департамента за сигурност и безопасност на ООН и затова на екипа не е било дадено разрешение да отиде в град Дума.

Същевременно днес говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик съобщи, че е приключила евакуацията на хора от Дума. Последната група от 3800 сирийци, евакуирани от Дума в Източна Гута, е пристигнала в Алепо, каза Дюжарик. Той уточни, че около 63 000 души, главно цивилни, са били евакуирани в последните седмици в Северозападна Сирия.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Имало ли е химическа атака в Дума?