"На местопроизшествието са намерени осколки с надпис (на кирилица), и аз, тъй като шест години съм бил министър на отбраната, се заинтересувах", каза Иванов, в коментар на съобщенията, че на 21 август в Сирия е бил изстрелян снаряд съветско производство.

"Действително, такива надписи са се поставяли на въпросните "Земя-земя" в СССР, когато се произвеждаха от 1950 г. до 1960 г. Това са вехтории, много стари. През онези години, имам предвид съветските, а не руските, такива ракети са се доставяли на десетки страни, например на Либия. Къде са либийските арсенали, един Бог знае", добави той.

Иванов подчерта, че "СССР никога не е доставял бойни глави със зарин, нито на Сирия, нито на която и да било друга страна", съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Асад благодари на Русия

Сирийският президент Башар Асад благодари на Русия за подкрепата на среща в Дамаск с руския зам.-външен министър Сергей Рябков.

"Руската позиция по кризата поражда надеждата за установяване на ново съотношение на силите на световната арена", е подчертал Асад според сирийската държавна телевизия.

Рябков, който пристигна в Дамаск снощи, обвини в пристрастие инспекторите на ООН, които разследваха химическа атака. Той заяви, че получил от Дамаск данни, които подкрепят тезата за провокация от страна на бунтовниците.

Москва ще представи в Съвета за сигурност на ООН предоставените й от Дамаск доказателства, че химическото оръжие е било използвано от бунтовниците. Това заяви и руският външен министър Сергей Лавров. По думите му сирийските власти са предали на Рябков "материали, потвърждаващи провокационния характер" на събитията от 21 август.

Никой не може да поставя под съмнение обективността на инспекторите на ООН в Сирия, коментира днес френският министър на външните работи Лоран Фабиюс. Той добави, че е бил "много изненадан" от изявлението на Сергей Рябков.

Признание от Берлин

През 2002-2006 г. Германия е доставяла на Сирия вещества с потенциално двойно предназначение, които могат да се използват за мирни цели, но и за производството на химически оръжия, предаде ИТАР-ТАСС. Информацията се съдържа в отговор на германското правителство на въпрос на Левите в Бундестага.

"Във всички случаи бяха предоставени убедителни данни за планирано използване на доставяната продукция за граждански цели. Оценката на цялата тази информация не показа свидетелства, че продукцията може да се използва за военни цели, което би било основание за отказ да се издаде разрешение", заявяват от правителството.

Берлин обаче не разполага и с данни, че информацията е била използвана по начин, различен от обявения.